Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Wygląda na to, że Tekla rozsnuła sobie pajęczynę przed obiektywem i regularnie zasiada w jej centrum, czekając na to, że jakiś insekt się złapie. Widać wyraźnie, jak pająk kołysze się na (niewidocznej) pajęczynie przy podmuchach wiatru. Wczoraj w nocy przyglądałam się jej tak dość długo, czekając na naprawę awarii podczerwieni.
(Mam podobną sytuację na bocznym lusterku w samochodzie, gdzie moja angielska Tekla II tam właśnie postanowiła założyć sobie pułapkę na pożywienie. Co dziwne, jazda samochodu w zasadzie jej nie przeszkadza - chowa się tylko za lusterko, kiedy rozwijam zbyt dużą szybkość , ale normalnie tylko "resoruje" na pajęczynie. Próbowałam przenieść ją delikatnie na krzewy w ogródku, ale uparcie wraca)
Pozdrowienia
Anka
Użytkownik
Może gładkie szkło obiektywu czy lusterka działa przyciągająco na owady?
Użytkownik
10/05/12
20:48 Przed kilkunastoma minutami Tekla wyszła na wieczorne łowy. Przespacerowała się z lewego górnego rogu w prawą dolną ćwiartkę obrazu; teraz sprężynuje na niewidocznej w tym zbliżeniu pajęczynie, ale na szczęście nie zasłania widoku na wysiadującego jajka bociana - to ważne, bo możemy się spodziewać klucia piskląt może nawet lada chwila i potrzebujemy dobrej widoczności na dołek z jajami! Na razie bocian poprawia ułożenie jajek.
Zbanowany
22.13.Po obiektywie biegała jak oszalała Tekla nawet 2 razy z zrzutu mi uciekła. ...
Zbanowany
21.43.Już od paru minut po obiektywie biega Tekla.(f.1.),zaznaczona na czerwono.
23.06.2012.
13.53.Po obiektywie biega trochę wolniej niż w nocy p.Tekla.(f.2.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2012-06-23 12:03:16)
Użytkownik
Wtorek 26 czerwca
19:00 W Przygodzicach wieje silny wiatr. Widać to zwłaszcza po tym, jak szarpie pajęczynę Tekli rozsnutą przed obiektywem kamery: sama Tekla (jak mi się wydaje) bujana jest, jak na huśtawce,
na pajęczynie w prawym górnym rogu obrazu.
Użytkownik
29.07 g.21.20 pająk przemaszerował po obiektywie kamery. Niestety nie zdążyłam uwiecznić
Zbanowany
19.18.Po obiektywie biega Tekla (f.1.2.).i czuje się swobodnie bo młode jej nie widzą (f.3.). Ale Tekla to spory pajączek tym razem.
Zbanowany
Użytkownik
Tak jak i w ubiegłych latach tak i w tym roku nasza Tekla znów jest aktywna. Rozplotła swoja pajęczynę na kamerce i jak zwykle utrudnia nam obserwacje. Jak widać nie tylko nasze boćki mają parcie na szkło, Tekla również
Zbanowany
12.10. TEKLA ma parcie na ekran i przed południem często się pokazywała.(f.1.).
17.00. Tekla wyszła powiadomić bociana że Teleexpress się zaczynał.(f.2.).
DZIĘKUJE za uruchomienie.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-04-17 15:27:18)
Zbanowany
Zbanowany
20.14. Tekla też ciekawa co to za bocian przebywa na gnieździe (f.1.), ale coś jej nie pasowała i znikła z pola widzenia zaraz.
Zbanowany
Zbanowany
07.53. Tekla-przespacerowała się tak jak zaznaczyłem (f.1.), ale nie wiem czemu na zrzucie są dwie plamki?
Pajączek wyglądał na młodego i jeszcze nie "wypasiony".
Zbanowany
22.04. Co robi pająk?- Odpowiedź jest dziś taka że spaceruje po obiektywie na (f.1.) widać plamkę jak Tekla właśnie wracała z góry po wcześniejszym przejściu z dołu w górę.
Następne przejście Tekli po obiektywie w górnym lewym rogu.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-07-13 20:30:29)